Forumi Zanimivosti in uporabni nasveti Preproga je potrebna čiščenja…

Ustvari račun

Vaše uporabniško ime mora biti edinstveno, kasneje se ga ne da spremeniti.

Vaša e-pošta bo uporabljena za to, da vam pošljemo varno geslo ter preverimo vaš račun.

Pozabljeno geslo

Ta tema vsebuje 1 odgovor, ima 1 glas, in jo je nazadnje posodobil/a  sax8er 7 let, 8 mesecev nazaj.

 • Ustvarjalec
  Tema
 • #180 Odgovor

  sax8er
  Participant

  Že leta imam perzijsko preprogo, ki je že kar del družinskega inventarja :), a je drugače kot z sesalcem nikoli nisem čistil. (kot večina). A si mislim da je nujno potrebna temeljitega čiščenja. Kaj to pomeni, pa mi ni čisto jasno.
  Vem le to da v preprogo ne bi želel dodajat kakršnih koli kemičnih pripravkov za “domačo uporabo” nekih kemičnih preparatov kot so vaniš in podobno.

  Preprogo želim očistit predvsem zato, da se znebim morebitnih alergenih dražilcev, v družino prihaja novi član/članica :), znebiti se želim tudi sledi za kužkom ki je bil do nedavnega naš dolgoletni član :(.
  Kakšna ideja razen sesalca in klasičnega “klofanja” in zračenja pred blokom?

  hvala za pomoč

 • Avtor
  Odgovori
 • #183 Odgovor

  sax8er
  Participant

  Takole bom povzel svojo forumsko raziskavo :D, da lahko tudi vsi drugi vidite/preberete kako svoje preproge očistite in kako jih vzdržujte da vam/nam bodo najbolje služile.

  Dobil sem vse sorte različnih odzivov iz raznih forumov, kjer sem postavil enako vprašanje in prosil za pomoč… in hvala vsem za vaš input in doprinos k moji odločitvi.

  Povzel boim le nekaj takih in nekaj drugačnih omentarjev 😉

  – takih v smislu preveč sterilnega okolja: Ne čistit preprog ker pol otroci niso v umazaniji in ne razvijejo imunskega sistema…. je bilo daleč največ, in z njimi se samo delno strinjam, predvsem v delu da otrok ni dobro preveč v “mehurčku” met ker jim s tem na dolgi rok prav nič ne pomagaš.
  Jaz bi rad svojo preprogo očistil ne samo zaradi tega, da iz nje odstranim umazanijo in zemljo ki jo nanjo nanosimo, pasjih dlak, prhljaja, in odmrlih kožnih celic, plesni, ki se v vlažnem tepihu razvijejo, vonjav in ostankov ob razlitju pijač in hrane, pač pa tudi zaradi tega ker bi rad imel preprogo ki lepo zgleda ko je očiščena, da nudi toplino in vizualno funkcijo v našem domu. Kadar je nekaj čisto, ponavadi zgleda dosti boljše kot pa kadar ni.

  – da naj uporabim wap ali Kärcher, da naj ga prepiham s kompresorjem, (Nič od tega nimam in živim v bloku)

  – Kemične čistilnice, te odpadejo zaradi slabih izkušenj, razbarvani in raztegnjeni tepihi so prišli nazaj, celo z varekino pobeljene franže… to res ni blo profesionalno

  – Kis na krpo in na kolena 😐

  – Tale pa definitivno zmaga: z kislim zeljem natri tepih do čistega :O

  in take ki so mi bli malo bolj v pomoč pri odločanju:
  – daj preprogo na sneg in klofar v roke (na ta način si mislim da preproge ne zmočiš popolnoma in jo mogoče lahko na toplem doma tudi posušiš sam, mogoče, a kaj ko letos ni in ni snega)
  Sem se spraševal, pa saj preproge obstajajo že dolgo časa in so jih mogli ljudje nekak čistit in tale slika mi je dala mislit (http://www.oldcarpet.com/images/washing-persian-rugs-700.jpg), saj so največji mojstri izdelovanja preprog ravno iz Irana…

  – potem mi je komentirala gospa kak to pri njih v ZDA čistijo (verjetno še kje drugje tudi) in mi je šerala tale link (http://www.youtube.com/watch?v=ZQxVRiTFfe8) sam škoda da niso tile kje bližje sem si mislil.

  – in ko sem iskal in spraševal kje to tak delajo pri nas mi je mat xxl komentiralda so tile

  največji strokovnjaki pri nas http://www.nebec.si

  … in sem jih poklical. Gospod je najprej želel videt preprogo ali pa vsaj njeno sliko da je vedel o kaki vrsti preproge se bova pogovarjala. Prepoznal jo je kot Tabriz (res nisem vedel kako se kliče moja preproga :)) in mi pove da je to ročna preproga ki izvira iz mesta Tabriz, provinca Azerbadjan, na severozahodu Irana in da je to mesto eno najstarejših tkalnic prerprog na svetu. Kul tudi tega nisem vedel. Ko sem tako zvedel kaj imam, sva se dogovorila o vsem ostalem, prišel je na dom in si prerpogo ogledal, zvil in odpeljal, zrihtal in čisto v tednu dni dostavil!!. In kako je zrihtana? Jaz lahko samo rečem TOP! šele sedaj vidim kako lepo preprogo imamo, pomagal jo je celo pravilno postavit v našo dnevno, ker jo moraš namreč pravilno postavit da se preproga “pravilno vidi” je rekel 😀
  V glavnem zadovoljen, zadovoljen, zadovoljen.

  Hvala še enkrat vsem ki ste sodelovali pri mojem “tepih projektu”
  s.

  • Ta odgovor je spremenil/a  sax8er 7 let, 8 mesecev nazaj.
  • Ta odgovor je spremenil/a  sax8er 7 let, 8 mesecev nazaj.