Forumi Nosečnost in vzgoja otrok Vzgoja otroka

Ustvari račun

Vaše uporabniško ime mora biti edinstveno, kasneje se ga ne da spremeniti.

Vaša e-pošta bo uporabljena za to, da vam pošljemo varno geslo ter preverimo vaš račun.

Pozabljeno geslo

Oznake: 

Ta tema vsebuje 2 odgovora, ima 3 glasovi, in jo je nazadnje posodobil/a  24ur nogometa 6 let, 8 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Odgovori
 • #137 Odgovor

  modrababah
  Participant

  Prebrala sem članek in globoko se me je dotaknil Tudi sama iz izkušenj vem, kako je problem velik in pereč in koliko vode bo še preteklo, da se bodo zgodile spremembe. Članek ni samo zanimiv, ampak predvsem življenjski in odraža stanje današnjega pogleda na vzgojo otrok. In v poduk bi moral biti vsem staršem! Na žalost pa vem, da starši, ki bi bili potrebni takšnega branja, strokovnih člankov ne berejo, ali pa se v njih ne prepoznajo.
  Danes je otrok kralj- kraljica družine! S tem ne mislim nič slabšalnega, ampak zgolj to, da bi ga starši MORALI POSTAVITI NA SVOJE MESTO! Otrok je vendarle LE OTROK in starši smo poklicani da ga vzgajamo tako, da mu postavljamo meje in ga omejujemo na področjih, kjer ga je NUJNO potrebno omejevati!Pa žal najpogosteje ni tako! Starši si želijo srečnega, vedno nasmejanega otroka, otroka, ki nikoli ne bo jokal, otroka, ki mu ne bo potrebno za nič prositi, se za nič potruditi, otroka, ki mu ne bo treba biti odgovoren za nič na tem svetu… Skratka, že od rojstva naprej ga, v dobri veri da delajo prav, zavijajo v vato in ga vzgajajo v INVALIDA 1. KATEGORIJE.
  Na tem področju bi se moralo (in slej ko prej se tudi bo!), veliko stvari generalno spremeniti. Družinska vzgoja pogosto poteka za nerealni svet, svet, ki ne obstaja! Otroci pod steklenim zvonom, ki niso sposobni sprejemati pravil in omejitev, otroci, ki se počutijo kot središče sveta, otroci, ki jim ni mar za nikogar razen zase, otroci, ki za doseganje svojih ciljev terorizirajo vse okoli sebe- to je realnost današnjega časa. Žalostna realnost! A le to, da svojemu otroku postaviš meje in pravila, ter od njega BREZPOGOJNO zahtevaš da jih upošteva, je pokazatelj in odraz starševske ljubezni! IN NIČ DRUGEGA!!!
  Se čudno bere tole moje pisanje? Nikar! Današnji svet je na pol nor in otroci so prvi pokazatelj tega stanja. In iz malega raste veliko! Z grozo se spominjam pogostega tarnanja staršev 2, 3, 4 letnikov: *Ja, saj mu nič ne moremo!* Obenem pa je iz njihovih besed vel nekakšen ponos, češ: * Vidite kako močan karakter ima naš otrok!* Mislim, da se jih tudi moja strokovna priporočila niso dotaknila. Bog jim pomagaj!!! Zato je ideja o vrtcu in šoli za starše odlična! Vsak bodoči starš bi jo moral opraviti, pa še to bi bilo malo v primerjavi z življenjsko odgovornostjo, ki jim bo dana z rojstvom otroka!
  STARŠI!
  OMOGOČITE SVOJIM OTROKOM ODRAŠČANJE V PRAVEM SVETU! OMOGOČITE JIM ODRAŠČANJE V SVETU, KJER JIH BO GRELA VAŠA LJUBEZEN. SAMO TA JIM BO OMOGOČALA SOOČANJE Z DOBROTAMI IN LEPOTAMI TEGA SVETA, PA TUDI SOOČANJA TEŽAVAMI, STRAHOVI, BOJAZNIMI, Z JEZO, Z ŽALOSTJO, Z AVTORITETO…NAJ VES ČAS VEDO, DA JIM STOJITE OB STRANI IN, DA LAHKO RAČUNAJO NA VAS-VENDAR NE V MORALNO IN ETIČNO SPORNIH SITUACIJAH, V KATERE BI ZAŠLI!
  Če se bo spremenila vzgoja, se bo postopoma spremenil tudi ta naš podivjani svet!
  Velika pohvala avtorici članka in vse dobro na njeni družinski in poklicni poti življenja!

  Hetti Kovač

 • #215 Odgovor

  24ur nogometa
  Participant

  Zelo lepo napisano. Vsi, ki delamo z otroki se srečujemo s podobnimi težavami ali izzivi. Na eni strani imamo res čudovite starše, na drugi strani pa žal tudi nekaj takšnih, pri katerih me zaradi obnašanja staršev najbolj skrbi njihov otrok. Sam se ukvarjam z otroki kot nogometni trener in učitelj.
  Zaradi obnašanja tako trenerjev kot tudi staršev ob igrišču sem začel pred dobrim letom ustvarjati tudi spletno stran, kjer imam ravno podstran NOGOMETNA ŠOLA ZA STARŠE. Tu poskušam ravno ozaveščati starše, da nismo na članskih tekmah in da se naj v pričo svojih otrok primerno vedejo. Ustvaril sem tudi akcijo NAVIJAJ ŠPORTNO, NE MOTI OTROK, kjer se starši zavežejo k športnemu in predvsem človeškemu obnašanju na in ob igrišču. Več na:
  http://www.24ur-nogomet.com/nogometna-scaronola-za-starscarone/pridruzi-se-akciji-navijaj-sportno-ne-moti-otrok